Bir “Merhaba Node.js Dünyası” yazmadan önce Node.js uygulamasının bileşenlerini bilmeliyiz. Bir Node.js uygulaması aşağıdaki üç önemli bileşenden oluşur:
- Modül Yükle – Node.js modüllerini yüklemek için require yönergesini kullanırız.
- Sunucu Oluştur – Dinleme (Listen) yapacak bir sunucu oluşturulur. (Apache HTTP Sunucusu ayarlara göre bu dinleme işini yapıyordu.)
- Request (istem) ve Response (Cevap) – Bir önceki adımda oluşturulan sunucunun yanıt döndürmesi ve isteklerin okunması bu kısımda yapılır.
Adım adım “Merhaba Node.js Dünyası”
Adım 1 – Gerekli Modülü Ekle
Http modülünü yüklemek ve iade edilen HTTP örneğini aşağıdaki gibi bir http değişkenine depolamak için require yönergesini kullanırız:
1 |
var http = require("http"); |
Adım 2 – Sunucu Oluştur
Oluşturulan http nesnesini kullanıp ve bir sunucu oluşturmak için http.createServer() yöntemini çağırırız ve daha sonra sunucu örneğiyle ilişkili dinleme yöntemini kullanarak ve sunucuyu istediğimiz bir bağlantı noktasına bağlarız. Örneğin 8080 veya 8081 gibi bir bağlantı noktası olabilir.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 |
http.createServer(function (request, response) { // HTTP Başlığı gönder // HTTP Status: 200 : OK anlamında // İçerik tipi metin olsun : Content Type: text/plain response.writeHead(200, {'Content-Type': 'text/plain'}); // Cevabın asıl metnini (body) gönder response.end('Merhaba Node.JS DÜnyası\n'); }).listen(8081); //listen ile oluşan sunucuyu istediğin bir bağlantı noktasına bağla //ve dinle // Sunucu tarafında console ekranına mesaj yazdır console.log('Sunucu çalışıyor: http://127.0.0.1:8081/'); |
Bu kod ile birlikte sunucu oluştu ve 8081 bağlantı noktasını dinliyor. Dikkat ettiyseniz normalde sunucu ve web programlama dili iki ayrı uygulama olurdu. Örneğin Apache HTTP Sunucusu ve PHP programlama dili birbirinden bağımsız iki uygulama iken gerekli ayarlar ile tek uygulama gibi çalışabiliyordu. Ancak Node.js içinde hem programlama dili hem de sunucu iç içe geçmiş durumdadır.
Adım 3 – İstem ve cevap testi
Bunun için öncelikle yukarıdaki kodu bir js dosyası içine kaydedin. Örneğin main.js dosyası olsun. Dinleme işlemini başlatmak için derleme yapmalısınız. Gelişmiş bir IDE’de çalıştır yapacak dinlemeyi başlatabilirsiniz. Eğer console üzerinde çalışıyorsanız, $ node main.js diyerek derleme işlemini yapabilirsiniz. Derleme işlemi bittikten sonra en güzel kısma geldik. Tarayıcınızı açın: http://127.0.0.1:8081/ isteği gönderin. Hayırlısı olsun artık dinleme yapan bir sunucunuz var 🙂 Ek iş yapmaz, PHP, ASP kodu aramaz. Direkt yazıyı ekrana basar. Yükünün az olmasının en büyük sebebi aslında burasıdır. Hem sunucu hemde programla dili tarafı sizin elinizde, artık teoriyi daha iyi bilmelisiniz kolay gelsin:)
Not: Türkçe desteği olmayabilir, head bölümüne UTF8 desteği ekleyip Türkçe desteği de eklenebilir.