01.05. Merhaba Docker

Bu bölümde “docker run” komutunun çalışmasını anlatıp docker’a merhaba diyoruz.

 docker run
Aşağıdaki komut bir ubuntu image’ini indirip (indirilmediyse) bir container çalıştırır. Etkileşimli olarak yerel komut satırı oturumunuza bağlanır ve /bin/bash’ı çalıştırır.

Bu komutu çalıştırdığınızda adım adım aşağıdakiler gerçekleşir (varsayılan registry’i kullandığınız varsaydığımızda…):

  • Yerel olarak ubuntu image’ine sahip değilseniz, Docker, sanki docker pull ubuntu‘yu manuel olarak çalıştırmışsınız gibi, onu yapılandırılmış registry’den (https://hub.docker.com/) çeker. docker pull komutu container’ı çalıştırmaz, sadece image’i indirir.
  • Docker run ilgili image’ten bir tane container oluşturur. Manuel olarak bir docker container create komutu ile var olan image’ten bir container oluşturabilirsiniz.
  • Docker, container’a son katmanı olarak bir okuma-yazma dosya sistemi tahsis eder. Bu, çalışan bir container’ın kendi yerel dosya sisteminde dosyalar ve dizinler oluşturmasına veya bunları değiştirmesine izin verir.
  • Herhangi bir ağ (network) oluşturma seçeneği belirtmediğiniz için Docker, container’ı varsayılan ağa bağlamak için bir ağ arabirimi oluşturur. Bu, container bir IP adresi atamayı içerir. Container’lar, varsayılan olarak, ana makinenin ağ bağlantısını kullanarak harici ağlara bağlanabilir.
  • Docker, container’ı başlatır ve /bin/bash‘i yürütür. Container etkileşimli olarak çalıştığından ve terminalinize bağlı olduğundan (-i ve -t parametreleri kullanıldığı için), çıkan terminalinize kaydedilirken klavyenizi kullanarak giriş sağlayabilirsiniz. (-i: Bağlı olmasa bile STDIN’i açık tutar, -t: Bir pseudo-TTY tahsis eder, sonuç: terminalden ubuntunun terminal ekranına ulaşıp komut girebilirsiniz.)
  • /bin/bash komutunu sonlandırmak için exit yazdığınızda container durur ancak kaldırılmaz. Yeniden başlatabilir veya kaldırabilirsiniz.