02.03. Native Code ile Proje Oluşturma

Projenize native kod oluşturmanız gerekirse, aşağıdaki adımları kullanabilirsiniz. Örneğin, React Native’ı mevcut bir uygulamaya entegre ediyorsanız veya Expo ihtiyaçlarınızı karşılamadıysa veya bir React Native App oluşturmak için aşağıdaki adımları uygulamalısınız. Bu adımlar, platform’a göre ufak farklılıklar gösterebilir. Bu bölüm Windows ortamında kod geliştirme sürecini içermektedir. Diğer süreçler için tıklayın.

– Node.js, Python2, JDK

Node.js, Python2 ve JDK sisteminizde yüklü olmalıdır. Teker teker bu uygulamaları kurabilirsiniz, ancak topluca kurulum düşünürseniz Windows için iyi bir paket yöneticisi olan Chocolatey tavsiye ederim. Bu uygulama kurulduktan sonra komut satırından kullanılabilir. Command ekranında veya VS Code terminalinde aşağıdaki kodları yazarak üç farklı ortamı kurabilirsiniz. (Kurulumda sorun çıkmaması için yönetici modunda açmanızı öneririm.)

– React Native CLI

Node.js kurulumu ile birlikte npm’de birlikte gelir.  React Native Command Line Interface (CLI) kurulumunu npm üzerinden yapılır.

– Android Geliştirme Araçları

Öncelikle Android Studio kurmanızı öneririm. Android studio ile gelen Android SDK, Android SDK Platform, Performance (Intel ® HAXM), Android Virtual Device ihtiyacımız olacak, bu yüzden bu kısımların seçili olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Burada Android SDK yolu önemlidir. Bu yol genelde: (Ancak, Appearance & Behavior → System Settings → Android SDK üzerinden bu yola ulaşabilirsiniz.)

c:\Users\YOUR_USERNAME\AppData\Local\Android\Sdk

Bu yol “Environment Variables – Ortam Değişkenleri” bölümünde “ANDROID_HOME” yeni bir path açıp eklenir. Ortam değişkenlerine ulaşmak için Bilgisayarım->Gelişmiş Sistem Ayarları->Ortam Değişkenleri üzerinden ulaşabilirsiniz.

– Bir proje yaratma

React Native CLI başarılı şekilde kurulduysa aşağıdaki satırlar ile yeni bir proje oluşturmak çok basit olacaktır.

– Emulator’ü hazırlama

Android Studio -> Tools -> SDK Manager üzerinde istediğiniz SDK’ları kurabilirsiniz. Android 8.1 partial olarak ta olsa kurulu olmasına dikkat edin. Ardından AVD Manager’ı açın. Buradan “Create Virtual Device” deyip ilk emulator’ünüzü oluşturup çalıştırabilirsiniz. Bu çalıştırma işlemi sonucu emulator açılıp ilk yükleme gerçekleşecektir. Uygulamalarımızı bu emulator üzerinde çalıştırabilirsiniz. Ancak her seferinde Android Studio üzerinden bu işlemi yapmak sıkıcı olabilir. Bu durumda terminal ekranından aşağıdaki satırlar ile çalıştırma şansınız vardır.

Ben “Nexus_4_API_27” adında bir emulator oluşturduğum için onun ismini yazdım. Oluşturduğunuz emulator’lere isimleri üzerinden erişebilirsiniz. Bu sayede Android Studio’da çalıştırmamıza gerek kalmıyor.

Eğer, Android cihaz üzerinden USB bağlantısı ile direkt uygulamayı çalıştırmak isterseniz linkteki ayarları yapın.

– React Native uygulaması çalıştırma

Proje ismi “klasör ismi” olarak oluşmuştur.

Uygulama çalıştıysa her şey yolundadır.

– İlk değişiklik

App.js dosyasını açın, basit bir kaç değişlik yapın.

Değişiklikleri test etmek için emulator seçiyken iki kere “R” tuşuna basın. (Ya da CTRL+M ile developer menü’yü görüntüleyin ve Reload tıklayın.)

Uygulama çalıştı ise tebrikler, sonraki bölümlere devam edebilirsiniz.