Microsoft Visual Studio İpuçları

Bu yazımda Microsoft Visual Studio kullanırken kod geliştirmenizi hızlandırabilecek bazı ipuçları bulabilirsiniz. 

Arama ve Değiştirme

CTRL+F ile sadece imlecin bulunduğu alanda, seçtiğiniz bir alanda, imlecin bulunduğu dokümanda, tüm açık dokümanlarda, tüm dokümanlarda ve tüm projelerinizde arama yapabilirsiniz. Arama yaparken büyük küçük harf seçimi, tam kelime sonucu arama yapabilirsiniz.  CTRL+H ile de değiştirme işlemini yapabilirsin. Özellikle değiştirme işlemi yaparken dikkatli olun, tüm dokümalara uygularken dikkatli olmanızı ve hata olasılığını azaltmak için sadece seçtiğiniz alana uygulamanızı tavsiye ederim.

Taşıma İşlemleri

CTRL+X, CTRL+C ve CTRL+V klasik kes, kopyala ve yapıştır işlemleri için kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz bölümü veya imlecin bulunduğu satırı hızlı bir şekilde aşağıya ve yukarı taşımak için ALT+ Aşağı/Yukarı Ok tuşlarını kullanabilirsiniz.

Tab Tab Tuşu

Eğer farklı dillerde kod yazarsanız, temel söz dizimlerini karıştırmanız veya unutmanız muhtemeldir. Bunun için bir komut yazıp tab tuşuna iki defa basın. Örneğin for yazıp tab tab yapın.

Hızlı bir şekilde yazdığımız yordama ulaşma

Yazdığımız yordamın hangi dosyada veya nerede olduğunu unuttuğumuzda yazdığımız yordamın isminin bulunduğu satırda faremizle üstüne gelip sağ tuş Goto Definition yapıp yazdığımız yordama hızlı bir şekilde ulaşabiliriz. Aynı yöntemle değişkenlere ve hatta microsoft’un .net kütüphanesi içinde fonksiyonlara dahi ulaşmak mümkündür.

Yakınlaştırma

CTRL tuşuna basılıyken farenizin tekerleğini kullanıp yazıları fontunu büyütebilir veya küçültebilirsiniz.

Belirli bir alana topluca yazı yazma

Öncelikle Alt tuşuna basılı tutup bir alan seçin. Sonra bu alana yazı yazmaya başlayın. Bu sadece hızlı bir şekilde birden fazla yazıyı kopyala yapıştır yapmadan hızlı bir şekilde yazabilirsiniz.

Debug İşlemi

Çalışma anında istediğiniz satırda sağ tuşa tıklayıp veya editorün en sol tarafına tıklayıp breakpoint kullanabilirsiniz. Breakpoint’li satıra geldiğini an programın çalışması durur. F11 tuşu ile adım adım ilerleyebilirsiniz. Bu esnada:

  • Değişkenlerin içeriklerini üzerine gelerek görüntüleyebilir. 
  • Bir değişken seçip farenin sağ tuşu ile çıkan menüden Add Watch ile sadece bir değişkeni takip edebilir.
Dizi gibi değişkenlerin içeriklerini görüntülemek için dizinin değişken ismi yanındaki ok tuşuna / + tuşuna (editöre göre değişir) tıklayarak dizinin aldığı tüm değerleri görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca ağaç yapısı halinde tutulan verilerde de bu özelliği kullanabilirsiniz. Özellikle hata ayıklama sürecinde bu işlemleri sık sık yapacağız için bu kısmı iyi şekilde öğrenmenizi öneririm.